hledat
 
 

Pitím zeleného čaje lze snížit riziko rakoviny plic

Jste milovníky zeleného čaje? Pak vás možná potěší, že tím snižujete riziko výskytu rakoviny plic. Prokázali to tchajwanští vědci ve své klinické studii.

Pitím zeleného čaje lze snížit riziko rakoviny plic
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Jste milovníky zeleného čaje? Pak vás možná potěší, že tím snižujete riziko výskytu rakoviny plic. Prokázali to tchajwanští vědci ve své klinické studii. Její výsledky pak prezentovali na AACR-IASLC Joint Conference on Molecular Origins of Lung Cancer 11.–14. ledna 2010.

Přínosné polyfenoly

Podobně jako v ČR je na Tchaj-wanu rakovina plic na čelních místech výskytu nádorových onemocnění. Polyfenoly obsažené v zeleném čaji, jež se vyznačují silnými antioxidačními účinky, však dokážou vznik plicních nádorů brzdit. Předchozí studie také ukazovaly na pozitivní účinek čajových polyfenolů, ale bohužel nebyly z různých důvodů průkazné.

Dotazníky a geny

V nynější studii vědci vyhodnotili informace od 170 pacientů s rakovinou plic a od 340 zdravých kontrol. Účastníci studie odpovídali na otázky v dotaznících. Kromě kouření a pití zeleného čaje se sledovaly stravovací návyky, výskyt rakoviny plic v rodině či demografické parametry. Kromě toho byli všichni geneticky vyšetřeni z hlediska přítomnosti polymorfismu (rozmanitosti) insulin-like růstových faktorů IGF1, IGF2 a IGFBP3, které jsou spojovány s vyšším rizikem rakoviny.

Čaj jednoznačně přínosem

Vyhodnocení výsledků ukázalo, že jak kuřáci, tak nekuřáci, kteří nepijí zelený čaj, mají 5,16krát vyšší riziko vzniku rakoviny plic v porovnání s těmi, kteří denně vypijí alespoň jeden šálek zeleného čaje. Kuřáci samotní mají toto riziko vyšší více než dvanáctkrát.

I geny jsou důležité

Podle vědců se na takovém rozdílu rizika podílí i genová výbava. Pijáci zeleného čaje se „zdravými“ geny IGF1 (CA)19/(CA)19 a (CA)19/X totiž mají až o 66 procent nižší riziko rakoviny plic ve srovnání s pijáky zeleného čaje s genotypem IGF1 X/X.

Zelený čaj ano

Celkově vědci shrnují, že je pití zeleného čaje v každém případě při snižování rizika vzniku rakoviny plic přínosné jak mezi kuřáky, tak mezi nekuřáky.

(zak)

Zdroj: www.medicalnewstoday.com

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Kuřačky vědomě poškozují své dítě

Kuřačky vědomě poškozují své dítě

Cigarety bez nikotinu – pomoc, nebo vějička?

Cigarety bez nikotinu – pomoc, nebo vějička?

Kuřácké prostředí ohrožuje psy. Hrozí jim rakovina plic

Kuřácké prostředí ohrožuje psy. Hrozí jim rakovina plic

Zdravé plíce? S cigaretou to opravdu nepůjde…

Zdravé plíce? S cigaretou to opravdu nepůjde…

Kouření ovlivňuje i lidský mozek. Celý mechanismus ale může být zcela opačný

Kouření ovlivňuje i lidský mozek. Celý mechanismus ale může být zcela opačný

Zotavení těla po poslední cigaretě je běh na dlouhou trať. Ale vyplatí se

Zotavení těla po poslední cigaretě je běh na dlouhou trať. Ale vyplatí se
 

On-line objednání k lékaři

Vyhledej lékaře a objednej se...

 

Kalkulačky

Spustit kalkulačku

Mapa lékáren

Vyhledej lékárnu

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Platnost: 1. 1. - 31. 1. 2019 Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá.

Chci soutěžit

 

 
 
Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Pylový Zpravodaj pro celou ČR